Главният прокурор Иван Гешев беше освободен от поста си. Това стана

...
Главният прокурор Иван Гешев беше освободен от поста си. Това стана
Коментари Харесай

С 16 ГЛАСА ЗА ВСС РЕШИ ДА ОСВОБОДИ ИВАН ГЕШЕВ КАТО ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Главният прокурор Иван Гешев беше освободен от поста си. Това стана с решение на Висшия правосъден съвет, взето на съвещание в понеделник.
В Съвета бяха импортирани две оферти за предварително преустановяване мандата на Гешев. Миналата седмица едното от тях бе оттеглено от шестимата кадровици, които го насочиха. То беше обвързвано с наличието на израелски специалист на мястото на гърмежа против кортежа на Гешев на 1 май. 
Второто предложение е поради нарушавания на Етичния кодекс, осъществени от обвинител номер 1. На конференция на 15 май той скъса оставката си демонстративно и съобщи, че е " ясно какъв е политическият отпадък в Народното събрание ". 
Иван Гешев е един от главните прокурори, стояли в центъра на някои от най-шумните кавги с политически привкус. Роден през 70-а година в община Мирково, Софийско. Работил е поредно като полицейски контрольор, следовател и прокурор.
Завършил е Висшия институт на Министерство на вътрешните работи, където придобива и юридическа дееспособност. Бил е лейтенант, асистент следовател и следовател. През 2006 година става обвинител в Софийската районна прокуратура, а по-късно е командирован в градската. Десет години по-късно е определен от Висш съдебен съвет за началник на Специализираната прокуратура.
Две години по-късно става заместник-главен прокурор. През юли 2019 е номиниран от всички 11 прокурори в Съвета, без да има съперник и като единствена кандидатура за основен прокурор. Това е съпроводено от митинги и контрапротести.
Малко след заемането на поста, Гешев желае от Конституционния съд пояснение на текста, засягащ имунитета на президента Румен Радев. Месеци по-късно прокуратурата и Бюрото за отбрана на очевидци към основния прокурор влизат в Президентството. Целта е претършуване на кабинети на чиновници от администрацията на президента. Президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и предприемачът Пламен Бобоков са арестувани по съмнения, че са взели участие в незаконен сговор за търговия с въздействие. Акцията на „ Дондуков ” 2 е и един от мотивите за митинги в страната и чужбина с искане за оставката на обвинител номер 1.
С идването на новата власт оставката на Гешев беше желана все по-настоятелно. Поетапно беше закрита Спецпрокуратура, а Бюрото за отбрана на очевидци трансферирано от основния прокурор към правосъдния министър.
Последва опит за предварително освобождение на Гешев през лятото на предходната година. Висшият правосъден съвет сплоти сигналите на Янаки Стоилов и Надежда Йорданова, а равносметката - настояването беше отхвърлено с 16 на 2 гласа.
На 1 май тази година до кортежа на Гешев избухна гърмеж. Последваха земетресения както в правосъдната система, по този начин и в политическите среди. Гешев съобщи, че е бил застрашен да подаде оставката си и демонстративно я скъса пред медиите.
Прокурорските среди се разделиха. Част от членовете на Висш съдебен съвет желаеха предварителното освобождение на обвинител номер 1, а прокуратурата изиска имунитета на няколко депутати. Сред тях - и Бойко Борисов.
Дни преди отстраняването му основният прокурор сезира Конституционния съд с няколко въпроса, свързани с легитимността на Висш съдебен съвет. Гешев нападна и механизма за следствие на основния прокурор.
Нова тв
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР